Срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък все пак

...
Срещата на лидерите на ЕС в Брюксел в четвъртък все пак
Коментари Харесай

ЕС постигна напредък по мерките в енергийната криза

Срещата на водачите на  Европейски Съюз в Брюксел в четвъртък въпреки всичко реализира прелиминарен прогрес по ограниченията за справяне с енергийната рецесия .  Страните дадоха " зелена светлина " на Европейската комисия (ЕК) да работи по оферти за краткотрайно ограничаване на цените, заяви Politico.
Съвместни поръчки на газ и краткотраен динамичен ценови кулоар за покупко-продажбите с природен газ, с цел да се лимитират неотложно несъразмерните цени се оформиха като вероятни решения в края на първия ден на срещата на върха.
Германия, която беше един от най-силните съперници на тавана на цените,  най-накрая  даде поддръжката си за кратковременен надзор на разноските за газ, до момента в който не бъде основана нова система за ценообразуване.
Голяма част от детайлите обаче  все още не са конкретизирани.
Лидерите започнаха спомагателни диалози за среща на енергийните министри идната седмица. Германският канцлер Олаф Шолц даже сподели, че може да е нужна незабавна среща на върха на водачите на Европейски Съюз идващия месец - дейно давайки на Германия и други несъгласие върху окончателното предложение, в случай че е належащо.
Евролидерите се договориха  за ограничения за енергийна взаимност  между страни при положение на спиране на доставките на газ за някои от страните.
Съвместните поръчки на газ ще бъдат доброволни. Те са наложителни единствено за  15% от доставките, нужни за запълване на хранилищата. До началото на идната година Европейската комисия ще би трябвало да създаде нов пазарен индикатор, който отразява по-точно изискванията на газовия пазар в Европа.
Очаква се  средства от кохезионните фондове  да бъдат пренасочени за отбрана на семействата и бизнеса.
Отново сме очевидци на  класически резултат за Европейски Съюз. Всеки получава малко, никой не получава всичко, повече говорене е неизбежно  и мнозина ще възроптаят на безкрайния развой. Но, настояха водачите, всичко опира до единение.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР